Helena Lehkonen Hämeenlinna-Seuran puheenjohtajaksi

Hämeenlinna-Seura ry:n puheenjohtajana on aloittanut KT Helena Lehkonen. Yhdistyksen hallitus kokoontui järjestäytymiskokoukseensa maanantaina 23. tammikuuta, ja valitsi yhdistyksen toimihenkilöitä. Seuraa vuodesta 2015 puheenjohtajana luotsannut Mikko Hieta jatkaa yhdistyksen varapuheenjohtajana. Hallituksen jäseninä ovat Anna-Kaisa Ek, Pekka Koskinen, Saara Murto-Heiniö ja Andrei Sergejeff sekä uudeksi jäseneksi valittu Ilkka Teerijoki.

Helena Lehkonen on seuran historiassa vasta toinen naispuheenjohtaja. Ensimmäinen nainen Elna Hetemäki toimi seuran puheenjohtajana vuosina 1956–1966. Lehkosen ja Hetemäen yhdistää aktiivisuus kunnalliselämässä. Hetemäki oli kaupunginvaltuutettu ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja. Helena Lehkonen on kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja sekä sivistys- ja hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja.

”Teatteri, taide ja tiede sekä urheilu ovat olleet elämässäni aina läsnä niin harrastuneisuuteni kuin perhetaustani kautta. Haluan tuoda Hämeenlinna-Seuraan näkemyksiä koululaitoksen historiasta, koulurakennusten ja ajan oppimiskäsitysten rinnakkaiselosta ja myös yhteentörmäyksistä. Ajattelen sen olevan tässä ajassa merkityksellistä, kun jälleen olemme keskellä moninaisia muutoksia”, Helena Lehkonen linjasi puheenjohtajakautensa aluksi.

Hämeenlinna-Seura on vuonna 1945 perustettu kotiseutuyhdistys, jonka alkuperäinen tarkoitus oli elvyttää kaupungin taide-elämää sekä kiinnittää huomiota kaupungin kaunistamiseen taideteoksilla. Luentojen ja esitelmien avulla haluttiin kiinnittää huomiota tieteellisen elämän saavutuksiin ja historiallisten muistojen vaalimiseen. Tarkoitus oli myös huolehtia matkailusta ja liikenteestä, kunnalliselämääkään unohtamatta. Rakennussuojelu on ollut myös osa seuran toimintaa.

Toiminnan painopisteet ovat vaihdelleet vuosien mittaan. Viime aikoina seura on keskittynyt toimimaan hämeenlinnalaisen kulttuurin ja elämäntavan tallentajana ja uusintajana. Yhdistys muun muassa kustantaa paikallishistoriaa käsitteleviä kirjoja, järjestää luentotilaisuuksia ja retkiä sekä jakaa Vuoden kotiseututeko -palkinnot.