Mennyt toiminta

Hämeenlinna vallankumouksen vuosina 1917–1918 on Vuoden kotiseututeos

Hämeenlinna-Seuran kustantama ja FT Ilkka Teerijoen kirjoittama Hämeenlinna vallankumouksen vuosina 1917–1918 on valittu Vuoden kotiseututeokseksi. Voittaja julkistettiin lauantaina 6.10. Turun kirjamessuilla. Valinnan teki tänä vuonna taidehistorioitsija ja kirjailija Anna Kortelainen viiden finalistiteoksen joukosta.

Perusteluissa teoksesta kerrotaan seuraavasti:

Ilkka Teerijoen teos Hämeenlinna vallankumouksen vuosina 1917‒1918 (Hämeenlinna-Seura ry) on värikäs, ytimekäs ja vaikuttava tutkimus kahden kumouksellisen vuoden tapahtumista suomalaisessa pikkukaupungissa. Edelleen saattaa kuulla hämeenlinnalaisten toteavan kotikaupungistaan, että täällä eletään hiljaista ja rauhallista elämää. Näin sanottiin 1910-luvullakin, kunnes helmi-maaliskuun vallankumous 1917 ulotti vaikutuksensa Hämeenlinnaankin. Seuraavana vuonna kaupungissa alkoi tapahtua ennenkuulumattomia.

Ilkka Teerijoki kirjoittaa nasevasti, elävästi ja asiantuntevasti. Lukijalle hahmottuu vakuuttavasti tapahtumasarja, jossa keväällä 1917 vastarinta näyttäytyy isänmaallisena ja sosiaalisesti palkitsevana toimintana ja seuraavan vuoden puolella jo kapinallisena ja petoksellisena. Kuvaus kansalaistottelemattomuuden ja radikalisaation ristiaallokosta Hämeenlinnassa avartaa käsitystämme näiden vuosien kuohunnasta. Teos on täynnä vaikuttavia ihmiskohtaloita, kiinnostavaa konkretiaa ja erikoislaatuisia tilanteita poikkeusolojen arjessa sekä tarkkoja havaintoja siitä, miten pikkukaupungissa taistellaan vallasta ja tulevaisuudesta.

Teerijoki käy pelottomasti läpi myös Hämeenlinnan vankileirihelvetin olosuhteita ja tapahtumia. Viettämäämme muistovuotta ajatellen on myös erityisen ansiokasta, että Teerijoki kuvaa teoksen lopussa myös ensimmäisiä toipumisen oireita ja viittaa tuleviin vuosiin ja vuosikymmeniin, jotka eivät kyenneet unohtamaan traumaattisia vaiheita, tapahtumia ja tekoja.

Vuoden kotiseututeos -kilpailuun lähetettiin kaikkiaan 45 teosta eri puolilta Suomea. Palkintoraati valitsi viisi finalistia vertailemalla ehdolla olevien teosten ulkoasua, kuvia, taittoa, viimeistelyä, tekstien loogisuutta sekä miten sisältöaines on valittu ja toimitettu. Valintaan vaikuttaa myös tiedon yleistettävyys sekä se, onko teoksessa vertailutietoa ja miten sisältö sijoitetaan osaksi laajempia historiallisia tapahtumia.

Seuran puheenjohtaja Mikko Hieta haluaa lausua erityiset kiitokset Hämeenlinnan kaupungille ja Hämeenlinnan kaupunginmuseolle kestävästä ja hedelmällisestä yhteistyöstä. Lisäksi kirjan visuaalisesta ilmeestä vastannut Iiris Kallunki ansaitsee parhaimmat kiitokset. Hämeenlinna-Seura on ylpeä siitä huomiosta, jota Ilkka Teerijoen terävästi havainnoiva teksti on saanut osakseen. Hämeenlinna-Seuran tehtävänä on muun muassa kotiseudun historian ja kulttuurin taltiointi sekä sen uusintaminen yhä uusille hämeenlinnalaisille. Tämän teoksen kautta seuran on ollut helppo toteuttaa tehtäväänsä. Seuran hallitus on jo käynyt keskustelua siitä, minkälaisia kirjoja seuraavaksi lähdetään suunnittelemaan.

Kirjaa Hämeenlinnassa myy Suomalainen kirjakauppa, museo Skogster ja Wetterhoff. Verkossa kirja on saatavissa vanajashop.fi:stä ja booky.fi:stä.