Mennyt toiminta

Vuoden kotiseututeko -palkinto Hanssin-Jukan perinneyhdistykselle

Hämeenlinna-Seura ry haluaa vuosittain muistaa tahoja, jotka ovat ansiokkaalla tavalla tehneet työtä hämeenlinnalaisuuden ja hämeenlinnalaisen elämäntavan hyväksi. Kotiseututeot voivat liittyä esimerkiksi rakennettuun ja luonnonympäristöön tai kulttuuriperinnön vaalimiseen ja uusintamiseen.

“Niin uljaita on urhoja, on järkeä, on kuntoa, jos toimeen tartutaan.” Näin Hämäläisten laulu kertoo jotain olennaista meidän heimomme luonteenpiirteistä. Miten muutenkaan on selitettävissä, että täysin palvellut DC-2, Hanssin-Jukka, päätyy ensin kahvioksi linja-autoasemalle, missä se 1960- ja 1970-lukujen saatossa saavuttaa asemansa Hämeenlinnan maamerkkinä ja Suomen tunnetuimpana lentokoneena. Ja että vielä senkin jälkeen kone pelastetaan varmalta romuttamiselta, entisöidään ja palautetaan koko kansan nähtäväksi, ja vetovoimaiseksi matkailukohteeksi Tuulokseen.

Ilmailun harrastajat ja Hanssin-Jukan ystävät aloittivat vuonna 2014 hankkeen museolentokoneen saamiseksi näytteille Hämeenlinnaan. Vuodesta 2015 Hanssin-Jukka on ollut yksi Tuulosen kauppakeskuksen vetonauloista. Hanssin-Jukka Hangaariin saatiin syksyllä 2020 myös Hawk-suihkuharjoituskoneen runko, eikä työ ole päättynyt tähän, vaan pyyteettömän talkootyön ja monien tukijoiden avulla Tuulokseen on kehkeytymässä kokonaisuus, joka täydentää upeasti Hämeenlinnan maanpuolustukseen kytkeytyvien museoiden tarjontaa.

Merkityksellisestä työstä Hämeenlinnan historian ja kulttuuriperinnön vaalimiseksi, Vuoden kotiseututeko 2020 -palkinto on myönnetty Hanssin-Jukan Perinneyhdistys ry:lle.

Hämeenlinna-Seura ry:n puheenjohtaja Mikko Hieta luovutti kunniakirjan Hanssin-Jukan Perinneyhdistys ry:n puheenjohtajalle Kimmo Salomaalle Hämeenlinnan kaupungin syntymäpäiväjuhlissa Hämeenlinnan Raatihuoneella 19.1.2021.

Lisätiedot:

Mikko Hieta p. 0400 430 140
Kimmo Salomaa p. 040 835 3412